Massimiliano Simons (°1992) is postdoctoraal onderzoeker aan het departement van filosofie en moraalwetenschappen aan de UGent. Na een MA in de wijsbegeerte (KU Leuven, 2014) en een MSc in de sociologie (KU Leuven, 2015), begon hij in 2015 aan een doctoraat in de wijsbegeerte (aspirantschap FWO) aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (HIW) aan de KU Leuven, onder begeleiding van Prof. Paul Cortois. Hij verdedigde zijn proefschrift in 2019, getiteld "The Raven and the Trojan Horse: Constructing Nature in Synthetic Biology". Het behandelde de recent opkomende discipline van synthetische biologie, die de ambitie heeft om levende systemen te begrijpen door ze in het lab te synthetiseren, en de vraag hoe men deze discipline moet begrijpen in het licht van constructivistische claims in de wetenschapsfilosofie.
In 2019 begon hij aan een FWO postdoc aan de UGent, onder begeleiding van Prof. Maarten van Dyck, gefocust op het concept van 'technowetenschap'. Het doel is te onderzoeken hoe het concept begrepen wordt in het werk van verscheidene filosofen en sociologie en deze interpretaties te confronteren met hedendaagse technowetenschappelijke disciplines zoals synthetische biologie en datawetenschap.
Specialisatie:
- historische epistemologie, science studies, History and Philosophy of Science (HPS), filosofie van de biologie, techniekfilosofie
Huidige onderzoeksthema’s:
- 20e-eeuwse wetenschaps- en techniekfilosofie in Frankrijk en hoe eerdere generaties, gaande van Léon Brunschvicg tot Gaston Bachelard en Georges Canguilhem recentere auteurs, zoals Michel Serres, Bruno Latour en Isabelle Stengers hebben beïnvloed. Momenteel focus ik ook op de interactie met Franse techniekfilosofie, verbonden met namen zoals François Dagognet, Gilbert Simondon, Gilbert Hottois en Bernard Stiegler.
- Hedendaagse technowetenschappen en de geschiedenis van technowetenschap als een concept. Wat bedoelen auteurs zoals Bruno Latour, Donna Haraway of Gilbert Hottois met deze term en kan het ons helpen om nieuwe wetenschappelijke disciplines zoals synthetische biologie, nanotechnologie, robotica of datawetenschap te duiden? Ook een focus op deze nieuwe technowetenschappen, vertrekkende vanuit de vraag naar hun eigenheid, hoe ze functioneren en wat voor een soort onderzoeksvragen hen drijft, vertrekkende vanuit reële casestudies in synthetische biologie en datawetenschap.
In 2018, richtte hij de Working Group of Philosophy of Technology (WGPT) op aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (HIW), KU Leuven. Daarnaast heeft hij ook een interesse voor (a) filosofie van complottheorieën en (b) filosofie van sciencefiction.