Vanessa Boschloos is doctorassistent voor het oude Nabije Oosten in de Vakgroep Archeologie van de UGent.
In 2003 behaalde zij het diploma Licentiaat in de Archeologie en Kunstwetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel, aangevuld met een tweejarige Academische Lerarenopleiding. In 2012 verdedigde ze aan de V.U.B. haar doctoraal proefschrift getiteld ‘Studie in de relaties tussen het oude Nabije Oosten en Egypte: De geo-chronologische verspreiding van scarabeezegels in de noordelijke Levant (Syrië en Libanon) van het late 3e millennium tot de late IJzertijd’.
Werkzaam in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis te Brussel (www.kmkg-mrah.be) van 2005 tot 2017 als onderzoeker in de afdelingen Egypte en Oude Nabije Oosten en Iran, nam ze tevens deel genomen aan de archeologische activiteiten van het museum in Tell Kazel (Syrië) en Tyrus (Libanon). Ze was betrokken bij verschillende door BELSPO gefinanceerde projecten, o.a.: Interuniversitaire Attractie Polen onderzoeksnetwerk ‘Greater Mesopotamia’, AGORA project GlypCol en BRAIN-be pionierproject Egyptian Execration Statuettes.
Haar onderzoek spits zich toe op materiële cultuur als reflectie van interculturele contacten tussen Mesopotamië, Egypte, de Levant en Cyprus tijdens het 2e en 1e millennium v.C., met een focus op de zegelkunst. Andere zwaartepunten liggen op Levantijnse en Fenicische archeologie. Daarnaast bestudeert ze de impact van de archeologie en kunst van deze regio's op de hedendaagse stripcultuur.
Vanessa Boschloos is wetenschappelijk secretaris van het Belgisch comité van het Corpus of Phoenician and Punic Antiquities (International Union of Academies; www.uai44-capp.be), bestuurslid van de Stichting BABESCH (www.babesch.org), en Assistant editor van het Assyriologisch tijdschrift Akkadica (www.akkadica.org).